Mitől érzem jól magam? Ez az a kérdés, amelyre válaszolva eljutunk a híres dán életérzés, a hygge lényegéhez.

Egyszerűség és harmónia – talán e két szóval lehet leírni legpontosabban a dán lakberendezés jellemzőit. Alapvetően a hygge is e két tényezőn alapul.

A letisztult vonalaknak, a természetes anyagoknak, a fényeknek hatalmas szerepük van a hygge megteremtésében. Abban, hogy akár az első pillanatban ridegnek tűnő környezetből is hangulatos, meleg kuckó legyen.

A hygge kifejezéssel a dánok tulajdonképpen ezt a kellemes, meghitt, nyugalmas állapotot fejezik ki. Azt az időszakot, amikor az ember elereszti a problémákat és egyszerűen csak élvezi az életet. A pillanat örömét pedig megosztja másokkal is: a családjával és a barátaival. Hyggelig – mondják erre a hangulatra a dánok.

De melyek a hygge legfontosabb összetevői? Most induló sorozatunkban éppen erre kívánunk részletesebben is választ adni.

Most csupán címszavakban villantunk fel néhányat közülük.

Az egyik legfontosabb szerepe kétségtelenül a fénynek van. A hosszú, hideg és sötét skandináv éjszakában a meleg érzetét adó fény igazi örömforrás.  Fényt adhat egy gyertya, egy mécses, a kandalló tüze, vagy akár egy olvasólámpa is. A lényeg, hogy a mindent elárasztó hideg fény helyett, a sötétség-világosság kontrasztját is finoman érzékeltető fényeket használjunk.

Meleg és puha anyagok. Önmagam kis szigetének megteremtése még egy olyan kis helyen sem lehetetlen, mint egy olvasószék, vagy a kanapé sarka. Az említett bútorok mellett nincs is szükség hozzá másra, mint néhány bolyhos, kellemes tapintású takaróra és párnára. Gyapjú és bársony – talán e két stílusos anyag használata a legideálisabb mindehhez.

Forró italok egy kézre álló bögrében. A bekuckózás ideális körülményeinek megteremtése után az i betűre a pontot egy jó teával, egy forró csokival, vagy akár forralt borral rakhatjuk fel. Persze mindehhez szükség van egy kellőképpen kényelmesen fogható, vastag falú kerámia bögrére is, amely sokáig tartja melegen az italt és már akkor is a hygge hangulata járja át az embert, ha csak rápillant.

Természetes anyagok. A kerámia, a gyapjú és a bőr mellett a fa a legfontosabb anyag a hyggéhez. A nemes anyaghoz pedig valódi mesterek keze munkája dukál. A lényeg nem a sok tárgyon van. Nem a fényűzésen. Hanem azon, hogy látszódjon a darabokon, hogy alapos, gondos munka eredményeként születtek meg. Jó érzés legyen „legeltetni rajtuk” a szemünket. Legyenek harmóniában egymással és teremtsenek a lakásból igazi otthont.

Társak. A hygge jelenlétét leginkább a kicsi, jó hangulatú társaságokban érezhetjük meg igazán. Mondjuk egy étkezőasztalt körbe ülve. A rafinált skandinávok ezt pontosan tudják, ezért a relaxációt, a feloldódást ebédlőbútorokkal könnyítik meg.

Összefoglalva tehát, fények, színek, anyagok, harmónia – ez a hygge lényege. Meg még sok minden, akár egy a lábunknál doromboló macska is. Mindezekről részletesebben hamarosan, részletesebb és sok-sok képpel illusztrált cikk-sorozatunkban.

Tartsatok velünk!