A világ 2020-ban a feje tetejére állt. Az általános bizonytalanságban saját otthonunk lett életünk központi, biztonságot nyújtó helyszíne.

Elengedhetetlen, hogy otthon jól érezzük magunkat, személyessé varázsoljuk környezetünket. Emellett lényegessé vált, hogy a terek multifunkcionálisak legyenek – ami korábban a pihenés és szórakozás színtere volt, az most életünk valamennyi történésének helyet kell adjon, legyen szó home officeról, edzésről, tanulásról, én-időről. A tudatos lakberendezés tehát még sosem volt ennyire fontos.

Mi segíthet eligazodni a lehetőségek között 2021-ben?

Az optimális térszervezést legkönnyebben a több felhasználási lehetőséget kínáló bútorokkal érhetjük el. Gondolkodjunk kreatívan, és összpontosítsunk az egyes tárgyak és bútorok funkcionalitására!

2021-ben kikerülhetetlen a környezeti terhelés kérdése hiszen a fogyasztókra általánosan jellemző, hogy tudatosabb döntéseket hoznak.  A fenntarthatóság szempontjai a lakberendezésben is megjelennek: időtálló design, természetes és újrahasznosított anyagok használata, illetve a gyártó transzparens kommunikációja és felelősségvállalása felértékelődik.  Az európai márkák pedig 2021-ben is prémium anyagok használatát és magas minőséget ígérnek.

 

STÍLUSIRÁNYZATOK

2021-ben megannyi stílus közül választhatunk, és ezeket kedvünkre kombinálhatjuk. Lényeg az egyéniségünk kifejezése és az, hogy otthonunk egy stabil, biztonságérzetet nyújtó pont legyen a változó világban. A természet továbbra is inspirációként szolgál, a biofília már 2020-ban is vezető irányzatként volt jelen a lakberendezésben, ez a következő évben várhatóan csak erősödni fog. 2021-ben a tapintás, így a különböző textúrák előtérbe kerülnek – Merjen játszani a stílusokkal, színekkel, formákkal és anyagokkal!

Skandináv

A skandináv stílus évek óta az egyik legkedveltebb lakberendezési irányzat és jó okkal. Kiegyensúlyozottan ötvözi az esztétikumot a praktikummal, a legfontosabb mégis a természetközeliség, nyugalom és végtelen harmónia – a hygge. Az északi stílus 2021-ben szofisztikáltabb és hangulatosabb, mint valaha.

A biofílikus dizájn szorosan összekapcsolódik a skandináv stílussal, hiszen a trend lényege, hogy a természetet a belső terekbe építjük tudatosan, létrehozva az ember és környezete közti összhangot. A harmónián túl ez a stílus teret ad a kreativitásnak, valamint javítja a hangulatot. Fontos eleme az élő és szárított növények jelenléte és a természetes anyagok használata a lakásban. Hívja be a természetet otthonába!

Minimalizmus

A minimalizmus is töretlen, ami népszerűségét illeti. A kevesebb több mottó 2020-ban különösen fontossá vált, hiszen több időt töltünk otthon, ahol hangulatunkon mérföldekkel javíthatunk, ha nem érezzük fojtogatónak a teret. Főleg kis lakásoknál praktikus a minimalista stílus, hiszen a méretből adódóan a visszafogottság és letisztultság nem hat ridegnek; ha egy-két darab kiugrik a többi részlet közül, csak még személyesebbé teszi a teret. 2021-ben a letisztult, sallangoktól mentes élettér megtelik színekkel, ezzel felmelegítve a korábbi monokróm hűvösséget – ilyen az újraálmodott minimalizmus.

Grandmillenial

A biztonságos gyerekkorba repít vissza a grandmillenial stílus, ami nagymamáink otthonának részleteit idézi fel, elegáns dekorációval, virágos mintákkal, a nosztalgia érzését előhívva. Válság idején szívesen nyúlunk vissza a klasszikushoz, ami a lakberendezésben most a ’nagyidivatot’ jelenti.

Bármelyik lakberendezési irányzatot is választjuk mérvadóként, ne feledjük személyessé tenni a teret színek, textúrák, stílusok keveredésével.

 

AZ ÉV SZÍNEI

2021-ben egyértelműen a földszínek dominálnak. A 2020-as év felfordulása után mindannyian vágyunk egy kis komfortra és biztonságra – a ’70-es éveket idéző lágy, meleg földszínek pedig harmóniát és nyugalmat sugároznak

Ilyen földszín az Urban Bronze a Sherwin-Williams festékgyártól.

Sue Wadden marketingigazgató szerint: Jelenleg az otthon a világtól való visszavonulás legfőbb helyszíne és a színek használata egyszerű, de hatékony módszer a személyes menedék megteremtéséhez. Urbane Bronze arra bátorít, hogy hozzunk létre egy elvonulásra és megújulásra alkalmas teret.”

A Dulux színszakértői is meleg tónust neveztek meg az év színeként. A BraveGround biztonságérzetet kelt, miközben a növekedés és fejlődés lehetőségét is magában hordozza – stabil alapot teremt a változáshoz és a kreativitás kibontakozásához otthonában.

Ha az óceánhoz idén nem is jutott el, az óceánparti színeket és hangulatot is becsempészheti lakásába Benjamin Moore 2021-es Aegean Teal gyönyörű zöldeskékjével.

Természetesen Pantone is előhozakodott a színeivel. 2021-ben az Ultimate Grey-t és Illuminating-ot választották. Laurie Pressman, a Pantone színügynökség alelnöke szerint ez a kombináció ötvözi a rezilienciát és az optimizmust, amire most nagy szükségünk van.

 

ANYAGOK

Anyagok tekintetében a vizualitás mellett a tapintásra kerül nagy hangsúly az új évben, így legyünk merészek a különböző textúrák használatával!

A természet hatása az anyagválasztásban is megmutatkozik, így népszerű az erősen texturált vászon, gyapjú, juta vagy rattan, amik gyönyörű kontrasztot alkotnak fémfelületekkel.

Az örök klasszikus bársony a luxus és a kényelem tökéletes keveréke – pont, amire szükségünk van a zaklatott 2020-as év után.

A márvány egyet jelent az eleganciával és luxussal. Időtlen dizájn, 2021-ben viszont trónfosztott lehet. A vetélytárs terrazzo, az ’új márvány minta’, megjelenésében lágyabb, melegebb, így aki eddig minden szépsége ellenére túl hidegnek tartotta a márványt, bátran kísérletezzen a terrazzoval. Hagyományosan inkább padló mintázataként jelent meg, de mostanra továbbterjedt dísztárgyakra, tapétára, bútorokra is.

A fonott és rattan mellett a tömörfa bútorok és a skandináv stílusú világos fa is jelen lesz 2021 lakberendezési trendjeiben. A fémek közül továbbra is népszerűek a meleg fémek, például a bronz vagy a réz.

 

NAPPALI

A nappali a ház egyik központi eleme. Most, hogy sokat tartózkodunk otthon, különösen fontos, hogy mindenkinek és mindennek legyen kényelmesen helye. A jelenleg népszerű ’lived in luxury’felfogás olyan terek kialakítására törekszik, ami otthonosságot ugyanakkor eleganciát is sugároz.

Tudatos vásárlóink körében a természetes anyagok, fenntartható gazdálkodásból származó bőr, vagy akár újrahasznosított anyagok használata 2021-ben még inkább előtérbe kerül. Színek tekintetében töretlen népszerűségnek örvend a szürke és különböző árnyalatai, hiszen jól kombinálható más elemekkel, de a zöld, krémszín és kék is közkedvelt.

Ha nappali, akkor a trendek ugyan változhatnak, de a kanapé marad – érdemes egy időtálló darabot választani, aminek a megjelenésén takarók, párnák segítségével bármikor frissíthetünk az aktuális irányzatokhoz igazodva.

Az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvendő moduláris ülőgarnitúrák ehhez biztos alapot adnak – jól alakíthatóak egyéni igényekhez és tereink rendezésében is fontos szerepet töltenek be.

Az ülőbútorok kialakításnál előtérbe kerülnek a lágy vonalak – habár a geometria formák még mindig jelen vannak, 2021 fő inspirációja az otthonosság és kényelem ötvözése a funkcionalitással. Így a korábbi szigorú vonalak az új évben lágyulnak, teret kapnak a kerekebb formák, barátságos megjelenés. A maximális kényelemet modern technika biztosítja; az ülőgarnitúráknál továbbra is fontos szerepet tölt be az elektromos relax funkció. Az ergonomikus kialakítású relax foteleknél jellemző a forgó láb valamint a lábtartó a legnagyobb komfort érdekében. A multifunkcionális térhasználatra való törekvést mi sem tükrözi jobban, mint az ágyazható kanapé, hiszen egy mozdulattal hálószobát varázsolhatunk a nappaliból.

 

A nappali a kisebb bútoroktól és kiegészítőktől lesz igazán otthonos – minden részlet számít. A skandináv stílusú kézzel szőtt gyapjúszőnyegek, kézműves kerámiák, vázák felmelegítik a teret. A dohányzó– illetve lerakóasztalok dizájnos megjelenésük mellett funkcionálisak is. A komódok és tálalók a hagyomány részei mind a mai napig, újragondolt funkciókkal és megoldásokkal, hogy mindennek meglegyen a helye.

HÁLÓSZOBA

A hálószoba a legintimebb része a lakásnak, ide vonulunk vissza, ha magányra van szükségünk, itt lehetünk és vagyunk a legsebezhetőbbek, ez a személyes oázisunk. Fontos tehát, hogy a helyiség nyugalmat és harmóniát árasszon, illetve, hogy tükrözze személyiségünket.

Sokáig divatos volt a letisztult fehér vagy bézs használata a hálószobában, az elmúlt években azonban egyre inkább jönnek vissza a színek. 2021 egyértelműen leszorítja a fehéret a porondról. Nyugodtan válasszunk tehát személyes stílusunkhoz illő tónust, legyen szó egy sötétebb, békességet árasztó zöldről vagy akár az ’Illuminating’ élénk sárgájáról. Nicole Sullivan, a CULTIVER alapítója szerint a zöld amellett hogy nyugtató hatású, a természetközeliség tematikáját erősíti.

A természet ispirálta hatás a hálószobában nem csupán színhasználatot, hanem anyagválasztást tekintve is jelen van. Hangsúly a fenntarthatóságra, a minőségi anyagok használatára és a luxus érzésére kerül.

A szoba főszereplője természetesen az ágy, amik közül a boxspring ágyak továbbra is nagy kedvencek. A korábbi évek fa megoldásai helyett újra feltörekvőben van a kárpitozott fejtámla, ami az ágykerettel együtt körbeöleli a matracot, egy kis fényűzést adva a hálószobához.

Stílusban és funkcionalitásban egyaránt kihozni a maximumot – ezt érdemes leginkább szem előtt tartani.

Hogy felesleges tárgyaink ne vonják el figyelmünket és legyen terünk az önreflexióra, érdemes praktikus, egyben stílusos komódot vagy éjjeliszekrényt választanunk.

ÉTKEZŐ

Az étkező nem csupán az evés helye. Egy jól megtervezett étkező találkozási pont is egyben, a design mellett fontos tehát, hogy funkcionális és minőségi darabokat válasszunk. Térkihasználás szempontjából különösen praktikus egy jól megválasztott bővíthető asztal. Kényelmes forgó lábas székkel pedig akár a home-office vagy a tanulás helye is lehet az étkező.

2021 fő vezérszálaként ebben a helyiségben is megjelenik a természetességre és fenntarthatóságra való törekvés. Kiváló választás lehet egy bőr szék vagy kerámialapos asztal. Ha még emlékszünk, Baby-t senki nem ültetheti sarokba – válasszunk kerek asztalt.

A rusztikus tömörfa asztalok is aranykorukat élik. Amellett, hogy természetet varázsolják otthonunkba, egyediek is, hiszen a látszódó erezet elmeséli a fa élettörténetét.

Gyönyörű antik porcelánkészletünket, kézműves kerámiáinkat sem kell elrejtenünk – egy üveges tálalószekrény helyet teremt tárgyainknak anélkül, hogy elrejtené azokat.

 

HOME OFFICE

2021-ben érdemes otthonunkban egy sarkot munkahellyé alakítani, ha eddig még nem tettük meg. A hangsúly a funkcionalitáson és a kényelmen van. Egy jól megválasztott étkezőszék átkerülhet a dolgozószobába, egy komód vagy könyvespolc pedig még a Zoom háttérképünk stílusos része is lehet. A világítás itt különösen fontos: egyrészt, hogy kíméljünk a monitor által meggyötört szemünk, másrészt, hogy a munkahelyi meetingeken a lehető legjobb fényben tündököljünk. 2021 meleg színhasználata felhívás arra, hogy több örömet és jókedvet csempésszünk az otthon átdolgozott óráinkba.

 

VILÁGÍTÁS

2021-ben a lámpák a szobák ékszerei lehetnek – legyenek is!

Ahogy a világjárvány következtében a fókusz az otthonra került, lényeges, hogy a lakásunk a funkcionalitás mellett szép is legyen, beleértve a fényforrásokat is. A lámpák melegséget sugároznak, kellemes hangulatot teremtenek és megvilágítják a legsötétebb sarkokat is – így minden szegletet kihasználhatóvá tesznek. A fény nem véletlenül a dán hygge egyik központi eleme – alapjaiban befolyásolja az otthonunk hangulatát, és ezzel a közérzetünket is.

A LED lámpák mellett újra feltörekvőben vannak a klasszikus meleg fényű, illetve az állítható fényerősségű lámpák is.

2021-ben a mennyezeti lámpák a szoba középpontjába kerülnek – nem csak elhelyezésüket tekintve. Valentina Gori, a Smart Lighting Industries szakértője szerint az új évben mindenki megtalálhatja a hozzá illő lámpát, legyen az elegáns vagy extravagáns, modern vagy rusztikus. „A tudatosan elhelyezett, okosan tervezett és aprólékos munkával létrehozott mennyezeti lámpák megváltoztatják az egész szobát. A világítás a lakberendezés alapja lesz, ahelyett, hogy az utolsó pillanatra maradna a megtervezése.

 

TÁROLÁS

Egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a bútoraink funkcionalitására és a térrendezésre. Ebben nagy segítséget nyújtanak a komódok, amik az előszobától kezdve az étkezőn át a hálószobáig rejtik el stílusosan azokat a holmikat, amiket nem akarunk szem előtt tartani.

KÜLTÉR

Ne feledkezzünk meg a kertről sem, illetve annak hiányában a szobanövényekről. 2020 elején megugrott a népszerűsége a növénytartásnak és a kiskerteknek. A kijárási korlátozások, otthonról való munkavégzés egyre inkább arra csábítanak, hogy a legújabb hobbink a kertészkedés legyen, a családi összejöveteleket pedig inkább a szabadban tartsuk meg. Az is lehet, hogy csak olvasni heverednénk ki, esetleg este egy pohár borra. A jól megválasztott kültéri bútorok amellett, hogy praktikusak, hiszen jól bírják az időjárási viszontagságokat, kényelmesek, hívogatóak is. Mielőtt azonban újraterveznénk a kertet, érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnénk hangsúlyozni – a bútorokat vagy a természetet.

A beltér és kültér közötti vonalak 2021-ben elmosódhatnak, hogy nagyobb terünk legyen a természettel harmóniában. A belső terek kivetítésére megoldás lehet egy hívogató szőnyeg, párnák, de fontos részlet a kültéri világítás is.

Ugyan jelenleg nincs sok lehetőségünk utazni, új helyeket, közösségeket felfedezni, az otthonunk felett továbbra is kontrollunk van. Ha másra nincs is hatásunk, lakásunkat kedvünk szerint alakíthatjuk, akár csak a legkisebb változtatásokkal. Egy lakásfelújítás pedig hosszú távú befektetés, nem mellesleg a számunkra kellemes környezet mentális egészségünkre is pozitív befolyással bír.