Az ökológiailag felelősségteljesebb lakó- és munkaterületek kialakítására irányuló törekvés remélhetőleg nem csak egy múló divat. Ha megnézzük, miből is készülnek bútoraink és az ezek előállításához szükséges gyártás és szállítás környezeti hatásait, egyre inkább tisztába kerülünk a modern fogyasztói kultúra valódi árával. Éppen ezért nem csak a tervezők, de a vásárlók is egyre tudatosabban döntenek, és azt a dizájnt keresik, amiben tükröződik egyfajta társadalmi felelősségvállalás.

 

DESIGN TALKS #3

Már az InnoConcept alapításakor célul tűztük ki, hogy portfóliónkban azokat a bútorokat és kiegészítőket helyezzük előtérbe, amelyeket előállításánál, szállításánál figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat. Igyekszünk tudatosabbá tenni vásárlóinkat is, támogatni őket a szemléletünkkel összhangban meghozott döntéseikben, miközben mi is folyamatosan tanulunk, fejlődünk; nemcsak a cégünkben, változtatunk, de a privát életünkben is változunk. A cél adott, de a “Hogyan” sokszor nem világos, hiszen gyakran találjuk szembe magunkat azzal a problémával, hogy a hangzatos elnevezések, emblémák és szövegek között elveszik a lényeg. Szeretnénk minél jobban elkerülni a “zöldre mosás” jelenségét, hiszen nem minden zöld, ami fénylik ?

 

Szeptember 23-án tartottuk az InnoConcept bemutatótermében harmadik Design Talks rendezvényünket, melynek témája a fenntarthatóság volt, holisztikus megközelítésben: hogyan igazodhatunk el a hangzatos címszavak között, milyen konkrét dolgokat tehetünk a lakberendezés, belsőépítészet területén a környezettudatosságért és a fenntarthatóbb jövőért. Meghívott előadóink Beleznay Éva (urbanista, építész, fenntarthatósági szakértő), Bánhidi-Kovács Anikó (építész, DNS – ÉPÍTÉSZMŰTEREM) és Elek Máté (alapító, GEPPETTO Belsőépítész Iroda) közreműködésével fontos és időszerű kérdésekkel foglalkoztunk. Köszönjük előadóinknak és a résztvevőinknek, hogy velünk tartottak és hogy számos LOSZ tag is ellátogatott hozzánk!

 

Olvassa el teljes összefoglalónkat a rendezvényről »

 

Miért nehéz a szemléletváltás?

A jövőben realizálható előnyökkel szemben mindig ott áll a rövid távú haszon. Miközben a cégek marketing és PR részlegei ontják magukból az amúgy komolyan gondolt és jól csengő kifejezéseket, mint például „zöld”, „fenntartható”, „társadalmi felelősségvállalás”, az új szempontoknak való érdemi megfelelés sok macerával és költséggel járhat.

 

A valóság néha azonban drámai gyorsasággal mutatja meg, hogy érdemes újragondolni a bevett eljárásokat. A koronavírus okozta világjárvány alapjaiban változtatta meg például a home office-szal kapcsolatos fenntartásokat. Ez a fejlemény pedig azt eredményezte, hogy a cégek egy jelentős része felülvizsgálja azt a szemléletet, amely szerint hatékony munkát csak nagy irodákban, szabott munkarendben lehet végezni.

 

De az is jól látszott, hogy a mostanihoz hasonló krízis nyomán kártyavárként omolhatnak össze a távol-keleti gyártásra alapozott logisztikai rendszerek.

 

Mindez együtt azt jelenti, hogy kitörési pontokat kell keresni. Ezek persze nem egyik pillanatról a másikra fognak változást jelenteni, de hosszú távú, következetes alkalmazásuk még reményt jelent. Ilyen lépés lehet például a Circular Economy, a körkörös gazdaság létrehozása. Most még persze itt is csak az első lépéseknél tartunk és ne legyen illúziónk, sok termék esetében rendkívül nehéz lesz a váltás, de az új szemlélet már itt is megjelent. Az újrahasználatot, a javítást, az újrahasznosítást helyezzük a középpontba, a hulladékból erőforrás válik.

 

A 3R: Reduce, Reuse, Recycle

A 3R a „Csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra” elvét helyezi a középpontba. Egyik sem forradalmi újdonság, de hosszú távú, együttes és következetes alkalmazásukkal mégis sokat tehetünk.

Összefoglalva: Fontos, hogy ne egyetlen, kipipálható feladat teljesítésétől várjuk a globális környezeti kihívásokra adott választ, hanem sok apró, a mindennapokban érvényesített elv tudatos használatától.

 

Természetes színek és anyagok


Az utóbbi pár évben már a világos- és földszínek (bézs, púder, barna, zöld, terrakotta, okker, meleg narancs, kék) uralják a belsőépítészeti trendeket, mert a tiszta egyértelműség és a minimalizmus vonzó egyszerűségét jelentik. A fenntartható, környezettudatos anyagok, mint például a bambusz vagy az újrahasznosított fa, ma már teljesen elterjedt alapanyagok a bútorok tervezésében. Egyre hangsúlyosabb a különböző klasszikus és tartós ökotextilek használata is: a durvább vászon, a juta, vagy a szőtt rattan, a műbőr, gyapjú vagy krypton (nagyon tartós, bársonyhoz hasonló, légáteresztő, könnyen tisztítható anyag). Termékportfóliónk ezen darabjai például ilyen anyagokból készültek.

 

A dán BOLIA termékei a legmagasabb színvonalon késpviselik a környezettudatosságot. Újrahasznosított anyagokat és textilfestés természetes módjait használják.  COSY kanapé és LATCH asztal

 

NOORA moduláris kanapé és Graceful asztal

 

GONESSE kültéri moduláris kanapé mosható szövethuzattal

 

STORY bárasztal

 

Fenntartható, környezettudatos alapanyagok 


Akik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe kívánják venni, azoknak az organikus anyagokból (FSC tanusítvánnyal rendelkező fa, gyapjú, kő) és az újrahasznosított, illetve könnyen megújuló alapanyagokból készült bútorok a legjobb választás. Ilyen anyag például a bambusz, a rattan, fűz, szizál, a banánrost – de arra is érdemes figyelni, hogy a fenntarthatóság jegyében készült bútorok mellőzik a veszélyes kémiai anyagokat, gázokat kibocsájtó festék- és kezelőszereket is. Egyes gyártók (pl. a dán Bolia) bútor illetve kárpit anyagai csaknem kizárólag ökotextilből készülnek, valamint 100%-ban környezetbarát alternatívákat is kínálnak, mint pl. az újrahasznosított műanyagpalackokból készült Bergo szövet, vagy az Ocean, melynek előállításához egyáltalán nem használnak fel vizet.

Alábbi két kanapénk vizesen is tisztíthatóak, levehető huzatúak:

 

 

 

 

 

ASLAK Softspring Ágyazható kanapé-0
Az ACADEMY modell családot egy új, kartámlás kivitel teszi teljessé, széles és kényelmes ülőfelülettel, 100% -ban újrahasznosított polipropilénből, a Connubiától.

 

Moduláris bútorok


 

A moduláris bútorokkal berendezett terek helytakarékosak, kis területen is a teljesség élményét adják, ráadásul igény és funkció szerint módosíthatók, bővíthetők, ahogy a család növekszik, vagy a helységet használó emberek életkora és igényei változnak. A környezetvédelem szempontjából pedig nem mellékes, hogy a gyártók is sokkal gazdaságosabban tudják előállítani.

 

 

 

 

 

 

Multifunkcionalitás


Lehetőség szerint keressünk tudatosan olyan bútorokat, amik többfunkciósak, mint például az ággyá nyitható kanapék, a tároló puffok vagy az étkezőasztallá bővíthető konzolasztal, hogy csak egy párat említsünk. Nem lényegtelen a bútor minősége sem, jó, ha tartós darabokat választunk, melyek hosszú távon megfelelnek életstílusunknak és nem kell rövid időn belül lecserélni őket, ezzel is csökkentve a  kidobott bútor mennyiségét.

 

 

 

SPLITBACK kanapéágy az Innovation-től

 

Minimalizmus


A moduláris terek és bútorok egyértelműen magukkal hozzák a minimalista stílust, ami egyre nagyobb teret hódít, ahogy a Föld forrásai apadni kezdenek. Az alapvető törekvés az, hogy csak annyit vásároljunk és azt, amire tényleg szükségünk van. Egyszerű vonalak, letisztult formák – az új környezettudatos trend nem szereti a fölösleges csillogást, a műanyagot, a túl sok formát és színt vagy bármit, ami sokkolja a szemet. Ez a stílus a test, a lélek és a természet harmóniájára törekszik, és ez a természet és az ember valós közreműködése nélkül nem valósulhat meg.

 

 

 

GRACEFUL étkezőasztal