Nyitvatartás: H 12-16 | K-P 10-18 | Szo 10-14 ☕🐕 🚴‍♂️

Bútorápolási útmutató

Home / Bútorápolási útmutató

Bútor ápolási útmutató

Bútoraink jó minőségűek és egyediek. Az alapanyagok gondos kiválasztása és a precíz gyártási folyamat biztosítja, hogy a bútorok megállják helyüket a mindennapi életben. A gyönyörű design minőségi alapanyagokból, mesteri megmunkálással és persze rengeteg szeretettel készül, a végeredmény pedig egy tartós bútor. Mind a Bolia, mind a Hülsta 5 év garanciát vállal a teljes árukészletükre.

Furnér

A rendszeres portalanításhoz használjon nyirkos, puha és szöszmentes kendőt. Mindig a fa erezetének irányában tisztítsa.

Makacsabb foltok

Kosz-és zsírfoltok eltávolításához használjon langyos vizet, egy kis adag speciális tisztítószert* és egy puha, szöszmentes kendőt. Javasoljuk, hogy a nedves kendővel az egész felületet kezelje. Ne dörzsölje, csak minimális nyomást fejtsen ki. Utána törölje szárazra. Víz, tinta, és gyümölcs által okozott foltok azonnal eltávolítandók, mert károsítják a felületet. Érdemes kerülni a golyós-, vagy töltőtollakban lévő tinta által okozott károsodást.

Tömör fa

Tömör fa bútorok érzékenyek a páratartalomra és fényre, általánosságban a környezetre. A fa bútorokat lehetőleg ne tegye ki közvetlen napfénynek. Az ideális hőmérséklet 18 és 21 ℃, a páratartalom pedig 45-55% között van. A hirtelen hőmérsékletváltozás illetve a túl alacsony páraszint vetemedéshez vagy repedések kialakulásához vezethet.

Ne helyezze a bútort hőforrás közelébe – radiátor, kályha – mivel ez a fa kiszáradásához és megrepedéséhez vezethet. Emellett különböző a vázák és egyéb tárgyak helyét javasolt időnként cserélni, mivel a tárgyak tartós érintkezése a fával elszíneződéshez vezethet, amit később nehéz kiegyenlíteni.

Első használat előtt

Bolia termékek esetében javasoljuk, hogy azokat első használat előtt olajjal ápolja, majd 3-4 hét után ismételje meg a kezelést. A későbbiekben érdemes évente 2-3-szor megismételni a folyamatot, a használattól függően. Fontos, hogy a felület mindkét oldalát kezelje. Első alkalomnál előfordulhat a fa szálkásodása, ebben az esetben egy P220-as csiszolópapírral gyengéden dörzsölje át a felületet. Figyeljen arra, hogy mindig szálirányban dolgozzon.

Mindennapi ápolás

A rendszeres portalanításhoz használjon puha és szöszmentes kendőt. A zárt pórusú felületek (például juhar, bükk) tisztíthatók langyos vízben oldott kíméletes tisztítószerrel. A tág pórusú felületek (például tölgy, dió) csak enyhén nedves kendővel tisztíthatók. Tisztítás után a tömör fából készült bútorokat törölje át egy puha kendővel.

Makacsabb foltok

Kosz-és zsírfoltok eltávolításához használjon langyos vizet, egy kis adag speciális tisztítószert* és egy puha, szöszmentes kendőt. Javasoljuk, hogy a nedves kendővel az egész felületet kezelje. Ne dörzsölje, csak minimális nyomást fejtsen ki. Utána törölje szárazra. Víz, tinta, és gyümölcs által okozott foltok azonnal eltávolítandók, mert károsítják a felületet. Érdemes kerülni a golyós-, vagy töltőtollakban lévő tinta által okozott károsodást.

Lakkozott felületek

Mindennapos ápolás

A Hülsta lakkozott felületek egyszerűen tisztíthatók és nem igényelnek különösebb ápolást. A por tollseprű segítségével könnyen eltávolítható. Zárt pórusú fafelületeknél enyhén nedves kendővel is áttörölheti a bútort. Sose használjon olyan anyagot, amely sárgítja a felületet vagy foltokat okozhat (ilyen anyag például viasz vagy az olaj). A tág pórusú fáknál, mint amilyen a tölgy is, a nedvesség hatására a felület egyenetlenné, érdessé válhat.

Makacsabb foltok

A felületre kifolyt folyadékokat azonnal itassa fel egy enyhén nedves, jó nedvszívóképességű törlőkendővel. Tea és kávé okozta foltok esetén egy nedves kendőre tegyen egy kis hígítatlan, de kíméletes tisztítószert. Törlésnél és tisztításnál ne dörzsölje a felületet, csak minimális nyomást fejtsen ki. A tinta, gyümölcs, tea, kávé, vörösbor és mustár okozta foltokat azonnal el kell távolítani. Az esetleges nagyméretű tintafoltokat (töltőtoll, bélyegző festék kifolyása) mindenáron kerülni kell.

Magasfényű felületek

Mindennapos ápolás

Mindig egy nedves kendővel törölje le a felületet, és ne fejtsen ki túl nagy nyomást a tisztítás során. A száraz tollseprűk esetlegesen karcolásokat okozhatnak. A hagyományos mikroszálas kendők a bennük lévő éles rostokkal könnyen megkarcolhatják a felületet. A Hülsta az Ultra-Gloss* termékét fejlesztette ki speciálisan ezekhez a felületekhez. Az Ultra-Gloss extra védőréteggel látja el a felületet, extra ellenállóképességet biztosítva. Ökonómia szempontoknak is megfelel, valamint konyhában is használható. Ne használjon bútorfényezőt (viaszt vagy olajat), mert zsíros foltokat hagy, és a felület veszít a csillogásából. A bútorok nagyjából egy év után veszítenek fényességükből. Az Ultra-Gloss termék segít a felület természetes ragyogásának visszaállításában is.

Folteltávolítás, tisztítás

Kisebb foltok, makacsabb nyomok vagy zsíros ujjlenyomatok a Hülsta speciális tisztítószerével* általában könnyen eltávolíthatók. Ne fejtsen ki nagy nyomást tisztításnál és szárazra törlésnél, mert a felület veszíthet természetes csillogásából.

Fémek

Fémek helyes ápolása

Ugyan az acél, az alumínium és más fémek viszonylag kemények, éles, hegyes vagy durva felületű tárgyak mégis okozhatnak rajtuk karcolásokat. A felületkezelés, például a galvanizálás, a lakkozás és az eloxálás sem védi meg a felületeket a karcolásoktól. Tisztítás során ne használjon olyan tárgyakat, amik karcolást okozhatnak, vagy olyan vegyületeket, amelyek káros összetevőket tartalmaznak. Még az alkoholtartalmú tisztítószerek is károsítják a fémek felületét. Leggyakrabban egy nedves, puha pamutkendő tökéletesen alkalmas a fémfelületek tisztítására. Makacsabb foltok eltávolítása előtt kérjük figyelmesen olvassa el az adott anyagra vonatkozó ápolási útmutatót.

Lakkozott acél felületek

A lakkozott acél felületek tisztításához csak langyos vizet használjon kis mosogatószerrel, vagy kíméletes tisztítószerrel. Utána sima vízzel törölje át. Csak puha pamutkendőt használjon a tisztítás során.

Rozsdamentes acél

Makacsabb koszfoltok eltávolításához használjon a gyártó utasításainak megfelelő, speciálisan rozsdamentes acélokhoz kifejlesztett tisztítószert. Matt és magasfényű felületek különböző tisztítószereket igénylenek.

Króm

Ahhoz, hogy a krómfelületek ne veszítsenek a rájuk jellemző egyedi csillogásukból, csak puha kendővel és higított lakkbenzinnel szabad a felületüket kezelni. Ne alkalmazzon nagy nyomást. Puha ronggyal törölje szárazra.

Alumínium | Bronz

Ezen felületek tisztítására egy szarvasbőr törlőkendő a legalkalmasabb. Hatékonyan tisztít, de véd a karcolásoktól. Tisztítás után puha, száraz kendővel törölje át.

Üveg

Fényes üveg

Ez az anyag nagyon egyszerűen ápolható. A sima felület egy puha gyapjúkendővel és egy kevés vízzel könnyedén áttörölhető, szükség esetén egy kis enyhe tisztítószert, vagy üvegtisztítót is adhat a vízhez. Tiszta, száraz pamutkendővel fényesítse. Az üveg melletti lakkozott vagy fából készült felületeket nem érheti üvegtisztító.

Üveg tisztítása

Mindennapos tisztításhoz törölje le az asztalt egy speciális nedves kendővel*, azután törölje szárazra. A makacsabb foltokhoz az intenzív folteltávolító* használatát javasoljuk.

Természetes kő – kerámia

A kerámiaanyagok csak kismértékű plasztikus alakváltozásra képesek. Nagy erő hatására repedések, lepattogzások és törések is előfordulhatnak. Egy kerámiafelület gyakran más színű pigmentfoltokat is tartalmaz. Ez az anyag sajátossága, elkerülhetetlen a gyártási folyamat során, így nem minősül hibának. Forró tárgyakat ne helyezzen közvetlenül a felületre, használjon alátétet. A kerámiafelületek természetes módon taszítják a foltokat, ezért könnyedén tisztíthatók egy nedves pamutkendővel vagy habszivaccsal, tisztítószerrel (pl. üvegtisztítóval) vagy szappanos vízzel. A tisztított felületeket törölje szárazra.

Naomipeli kerámiák

Mivel minden darab egyedileg, kézzel készített, előfordulhatnak apróbb tökéletlenségek. Ezek szándékosak, és a darab különlegességét fokozzák. Minden étkészletben használható termék ólommentes, nem mérgező zománccal van bevonva. Néhány termék és a Raku kerámiák csak dekorációként használhatók, ételtől távol tartandók. Ezek ún. „dekorációs” termékek, és leírásukban kifejtjük, hogy miért nem ajánlottak étel tárolására.
Ugyan a nem-raku és nem kevert anyagokból (pl. bőrrel, fával, parafával kiegészített) álló kerámiák mikrózhatók, és mosogatógépbe is betehetők, javasoljuk kézi mosogatásukat. Sok termékünknél a talprész és a perem nincs mázzal bevonva. Mivel a máz nélküli agyag megtartja a nedvességet, érdemes alaposan megszárítani, mielőtt fából készült felületre helyezzük.
Amikor dekorációs terméket helyezünk egy bútorra, mindig ügyeljünk, hogy a kerámia aljára legyen egy szövetdarab ragasztva, vagy használjunk alátétet (így elkerülve az esetleges karcolásokat).

Beton

Egy betonpult csak természetes anyagokból készül, ezért lehetetlen két egyformát találni, mivel két egyforma betontömb sem létezik. Szín-és árnyalatbeli eltérések is előfordulnak, így lesz a rusztikus felületnek igazán jellegzetes, vibráló és egyedi külseje.
A betonból készült felületeket már a használatbavétel után közvetlenül impregnálni kell. Ugyan a készítés során lealapozták, a felületet minden használat előtt és után is kezelni kell, különben visszafordíthatatlan károsodás léphet fel. A kezeléshez a speciális polírozó ápolócsomag* termékeit ajánljuk. Ne mulassza el az ápolási útmutatóban leírt gyakori gondozást. A beton organikus, tehát a savak vagy a savas tisztítószerek károsítják a felületét. Az ecet és a citromsav is a savas anyagok közé tartozik. Ha savas folyadék került a felületre, azonnal törölje le. Mécsesek, teáskannák és más forró tárgyak ne kerüljenek közvetlenül a felületre, mert maradandó nyomokat hagyhatnak.

Zárak

A zárak speciális zsírral vannak megkenve. Nem igényelnek karbantartást. A cilinderzárak grafitkenésűek. Ha idővel akadni kezdenének, egyszerűen fújjon egy kevés grafitport (nem olajat) a ciliniderbe.

Sarokvasak

A sarokvasakat enyhén nedves vagy száraz kendővel törölje át. Ne használjon abrazív hatású anyagokat, mert sértik a felületet, és a sarkakba beépülve gyengítik az anyagot. A sarokvasak zsírral vannak kenve. Ha esetleg mégis nyikorognának, egy nagyon vékony réteg varrógéphez használatos olajjal vagy szilikonspray-vel kezelje. Állati vagy növényi eredetű olajat ne használjon.

Huzatok

Kérjük figyelje a termékeken található kezelési jelzéseket! A nem színtartó textilek (például a farmernadrágok és más ruhadarabok) foltokat hagyhatnak a huzatokon, főleg a világos vagy egyszínű anyagokon. Ezek a foltok nem eltávolíthatóak, és nem vonatkozik rájuk a garancia sem. A gyártóink által használt huzatanyagok ellenállóak a foltokkal szemben. A sötét, intenzív színek a leírt paraméterek között esetleg elszíneződhetnek.
A kárpitozott bútorokat ne tegye ki közvetlen napfénynek vagy halogén lámpák fényének, mert kifakulhatnak. Ha a szoba levegője túl száraz, a szövetrostok rideggé válnak, elektromosan töltődnek, és ezért érzékenyebbek lesznek porra és koszra. Egy kiegyensúlyozott páratartalmú helyiség ezért mindenképpen előnyösebb nem csak Önnek, hanem bútorainak is. Idővel a hajtások és a ráncok kialakulásával a jó minőségű szöveteknek egyedi karaktere lesz, miközben eleganciájukat is megőrzik.

Kanapéhuzatok

Amikor először használatba veszi a kanapéját, észreveheti majd, hogy a huzat nagyon szorosan illeszkedik a keretre. Idővel a szövet és az alatta található vékony pamutréteg nyúlik majd, kis gyűrődéseket okozva. Ez általában (használattól függően persze) az első hónapban következik be. Ezután a huzat már csak nagyon minimális mértékben nyúlik tovább.
Hogy a ráncok eltűnjenek, óvatosan, kézzel simítsa végig a huzatot, hogy elegyengesse a felesleges anyagot. A ráncok teljesen normális jelenségnek számítanak, nem hibás vagy rossz minőségű anyag jelei.
A bútorszöveteknek nem tesz jót a közvetlen napfény. Bizonyos szövetek jobban fakulnak, mint a többi. Általánosságban a mesterséges anyagból készült, és a világos színű huzatok fakulnak legkevésbé, tehát ha tudja, hogy kanapéját közvetlen napfény éri majd, válasszon inkább szintetikus huzatot. A Bolia javasolja, hogy legalább 4-es színtartású huzatot válasszon (a skála 2-8-ig tart).
Fokozott terhelés esetén a kopásállóság (Martindale) legyen 20.000 fölött, normál körülmények között a 10.000-es érték is bőven elég. A kínálatunkban megtalálható szövetek 20.000 és 120.000 közötti Martindale-értékűek. A 80.000 felettiek nyilvános használatra is megfelelnek.
A kanapék idővel változnak. Ez elkerülhetetlen, függetlenül a gyártótól, a gyártás módjától, és a használattól. A következő tippek azt a célt szolgálják, hogy segítsék Önt az új bútordarabjának ápolásában. Ez a módja annak, hogy a kanapéja hosszú évek múltán is szép és kényelmes maradjon.
  • Átlagos tisztítás és porszívózás heti rendszerességgel egy fontos része a kanapé gondozásának. Ha van háziállata, tartsa távol a kanapétól. A macskája vagy kutyája esetleg elfelejtheti megtörölni a mancsait mielőtt felmászik a kanapéra, ezért jobb, ha csak Ön, a családja és a barátai használják a bútort.
  • A kárpitozás a használat során változik, éppen ezért ha van rá lehetőség, mozgassa időnként a párnákat, cserélgesse őket.
  • Igyekezzen ne mindig ugyanoda ülni, mert ez egyenetlen kopást okoz.
Ezen tanácsok betartásával a kanapéja sokáig megtartja majd formáját, és a párnákban lévő töltés is egyenletesebben oszlik majd el.

Gyapjú

A tartós és elasztikus gyapjú, amely ellenálló a foltokkal szemben, igen népszerű bútorszövet. Ha természetes szövetre vágyik, mely egyszerre ragyogó tulajdonságokkal rendelkezik, és mely természetes lanolint tartalmaz az extra védelemért, a gyapjú az Ön számára ideális választás.
A kezdetekben a gyapjúszövet kissé szöszösödhet, ez a jó minőségének bizonyítéka. A cigarettahamu stb., amennyiben rögtön el van távolítva, nem hagy foltot. Sötét szövetek, például a farmer foltokat hagyhatnak, ha fehér szövethez dörzsölődnek, tehát egy világos színű kanapén egy farmernadrág foltokat okozhat.

Gyapjúanyagok ápolása

A szövet ápolásához és az esetleges foltok eltávolításához a Bolia ápolási termékcsalád* elemeit ajánljuk, mely csak ellenőrzött anyagokat tartalmaz. Ne dörzsölje túl erősen a szövet felszínét porszívózásnál és folteltávolításnál, mert ez károsíthatja a szövetet, bolyhosodást és elszíneződést okozhat. Gőzölő vasalóval a gyapjúanyag összezsugorítható.

Pamut

A pamut 100%-ban természetes anyag, átlagos kopásállósági tulajdonságokkal. A durva anyagok, például a farmer, jobban megterhelik a pamutot. Nem javasoljuk, hogy a szövet közvetlen napfénynek legyen kitéve, mert ez, különösen a sötétebb színek esetében, kifakítja az anyagot.

Pamutanyagok ápolása

Szövet ápolása, porszívózás, folteltávolítás. A szövet ápolásához és az esetleges foltok eltávolításához a Bolia ápolási termékcsalád* elemeit ajánljuk, mely csak ellenőrzött anyagokat tartalmaz. Ne dörzsölje túl erősen a szövet felszínét porszívózásnál és folteltávolításnál, mert ez károsíthatja a szövetet, bolyhosodást és elszíneződést okozhat.

Poliészter

A poliészter és nejlon szálasanyag strapabíró és könnyen kezelhető. Az ilyen típusú anyagok nagyon jól használhatók olyan környezetben, ahol fontos szempont a tartósság. Bizonyos anyagok, például a bársony fény hatására változó színű. Ez nem az anyag hibája, hanem egy természetéből fakadó különleges tulajdonsága.

Poliészter és nejlon szálasanyagok ápolása

A szövet ápolásához és az esetleges foltok eltávolításához a Bolia ápolási termékcsalád* elemeit ajánljuk, mely csak ellenőrzött anyagokat tartalmaz. Ne dörzsölje túl erősen a szövet felszínét porszívózásnál és folteltávolításnál, mert ez károsíthatja a szövetet, bolyhosodást okozhat.
Sötét szövetek, például a farmer foltokat hagyhatnak, ha fehér szövethez dörzsölődnek, tehát egy világos színű kanapén egy farmernadrág foltokat okozhat.

 

*Kérjük további információkért és az elérhető ápolási termékekért érdeklődjön kollégáinknál. Mind a Bolia mind a Hülsta márka széles választékkal rendelkezik ilyen téren, hogy a bútoraik hosszú éveken keresztül tökéletes állapotban maradjanak.