A mindent vakító fénnyel elárasztó, csillogó-villogó csillárok kora lejárt. Az egyetlen nagy fényforrás helyett manapság sokkal inkább a több kisebb, az adott helyiség funkciójához alkalmazkodó lámpa használata a jellemző.

 

 

A fényeknek meghatározó szerepe van az életünkben. Mindennapjainkat, hangulatunkat is alapvetően tudja meghatározni. Nem véletlen, hogy a hosszú skandináv éjszakákkal együtt élő dánok az otthoni melegség megteremtésének mesterei. A híres dán életérzés, a hygge egyik nélkülözhetetlen „hozzávalója” is a fény. A játék a kis és nagy, álló és lógó, irányítható, egyszerre praktikus és hangulatot teremtő lámpákkal.

 

Nappalitól a hálóig, avagy hová milyen lámpa kerüljön?

A világítás elsődleges funkciója, hogy láthatóvá tegyük a lakás egyes helységeit és a fények kényelmes hátteret biztosítsanak otthoni teendőinkhöz, vagy éppen pihenésünkhöz. Ezért teljesen más típusú világításra van szükségünk a konyhában, a nappaliban vagy a hálóban.

Olvasáshoz, főzéshez, munkavégzéshez erősebb fényű lámpát válasszunk, hogy ne erőltessük meg a szemünket. A nappaliba vagy a hálóba pedig kellemes, otthonos légkört teremt egy jól megválasztott hangulatvilágítás.

A nappaliban érdemes kombinálni az álló lámpákat a mennyezeti és az asztali lámpákkal. Különleges hangulatot teremthetünk, ha egy-egy sarkot, vagy egy adott, különleges tárgyat megvilágítunk.

A konyhában a praktikum a legfontosabb. Ezért érdemes olyan lámpát keresni, amellyel a főzéshez fontos munkafelületek minél pontosabban, jól irányíthatóan megvilágíthatók.

Az étkezőben az asztal áll a középpontban. Értelemszerűen ezt kell megvilágítani, de nem túl erős fénnyel, hiszen itt a lámpa feladata sokkal inkább az, segítsen a kellemes, meghitt hangulat megteremtésében.

A tükör környékén legyen világos, de ügyeljünk arra, hogy az arc egyetlen része sem maradjon árnyékban – ez a legfontosabb receptje a lámpák elhelyezésének a fürdőszobában.

A hálóban pedig, bár a fali és kis asztali olvasólámpáknak az ágy mellett van a helyük, ne azt világítsák meg! Az ágyon heverészni, ott olvasgatni kedvelők számára a legpraktikusabb a fali, minél jobban irányítható fényű lámpa.

 

Hódító geometrikus formák

A lámpák talán a legkarakteresebb kiegészítői a lakásnak. Remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megváltoztassuk otthonunkat. Sokszor elegendő csupán kicserélni a lakás főbb pontjain elhelyezett darabokat és máris új hangulatot teremthetünk. Egy-egy különlegesen karakteres lámpa esetében pedig akár azt is megpróbálhatjuk, hogy igazodási pontnak tekintjük a többi bútor és kiegészítő beszerzésénél. A minimalista szemlélet hódít a beltéri világításban is. Egyszerű, letisztult formák és színek és funkcionalitás – ezek a legjellemzőbb szempontok.

A LED-es divathullám után ismét előtérbe kerültek a meleg fényű vintage izzószálas darabok. Ezek különösen jó választásnak bizonyulhatnak, ha skandináv vagy loft stílusú enteriőrre törekszünk. Kiemelik az indusztriális formatervezésű lámpatesteket, de megtörik a szigorú fémes hatást és meleg fénnyel töltik meg a teret.

A formákat illetően a geometrikus darabok hódítanak, többnyire semleges pasztell színben és az örök klasszikus feketében, illetve a nyers fém anyaghasználattal. A szálcsiszolt felületek is nagyon népszerűek, elegáns hatásuk miatt.

A méretek és elrendezések további lehetőségeket tartogatnak. Az egy nagy, központi csillár helyett már sokan inkább több kisebb darabot választanak például az étkezőasztal fölé, vagy egy folyosó megvilágításához. A dohányzóasztal fölé több belógatott függőlámpa, esetleg más színben vagy méretben is egészen különleges megoldás lehet.

 

Hello Halo!

Az InnoConcept kínálatában a közelmúltban jelent meg a dán Halo Design. A cég kifejezetten lámpák készítésével foglalkozik. Számtalan modelljük között található függőlámpa, mennyezeti lámpa, álló lámpa, asztali lámpa, fali lámpa, sőt egészen különleges izzók is – és mindez még annál is többféle színben és formában! Az egészen egyszerű minimalista formatervezésű daraboktól a különleges indusztriális stílusú lámpákig.

 

Keresse meg kedvenc darabját webáruházunkban, böngéssze a katalógust online, vagy látogasson el üzletünkbe személyes konzultációra.