Az ökológiailag felelősségteljesebb lakó- és munkaterületek kialakítására irányuló törekvés remélhetőleg nem csak egy múló divat. Ha megnézzük, miből is készülnek bútoraink és az ezek előállításához szükséges gyártás és szállítás környezeti hatásait, egyre inkább tisztába kerülünk a modern fogyasztói kultúra valódi árával. Éppen ezért nem csak a tervezők, de a vásárlók is egyre tudatosabban döntenek, és azt a dizájnt keresik, amiben tükröződik egyfajta társadalmi felelősségvállalás.

 

Mi is célul tűztük ki és egyre inkább arra törekszünk, hogy portfoliónkban gyarapítsuk azokat a bútorokat és kiegészítőket, amiket környezettudatosan állítottak elő. A természetes fények, a természetes anyagok és színek mind az átlátható, nyílt és tudatos belső tér élményét nyújtják. Összegyűjtöttük milyen irányvonalak mentén érdemes elindulni, ha az Ön számára is fontos a környezettudatos lakberendezés.

 

Olvassa el korábbi összeállításunkat! »

 

Természetes színek és anyagok


Az utóbbi pár évben már a világos- és földszínek (bézs, púder, barna, zöld, terrakotta, okker, meleg narancs, kék) uralják a belsőépítészeti trendeket, mert a tiszta egyértelműség és a minimalizmus vonzó egyszerűségét jelentik. A fenntartható, környezettudatos anyagok, mint például a bambusz vagy az újrahasznosított fa, ma már teljesen elterjedt alapanyagok a bútorok tervezésében. Egyre hangsúlyosabb a különböző klasszikus és tartós ökotextilek használata is: a durvább vászon, a juta, vagy a szőtt rattan, a műbőr, gyapjú vagy krypton (nagyon tartós, bársonyhoz hasonló, légáteresztő, könnyen tisztítható anyag).

 

LOMI moduláris kanapé

 

GONESSE kültéri moduláris kanapé

 

FLY Virágtartó - négyzetes-27907

FLY virágtartó

 

Fenntartható, környezettudatos alapanyagok 


Akik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe kívánják venni, azoknak az organikus anyagokból (FSC tanusítvánnyal rendelkező fa, gyapjú, kő) és az újrahasznosított, illetve könnyen megújuló alapanyagokból készült bútorok a legjobb választás. Ilyen anyag például a bambusz, a rattan, fűz, szizál, a banánrost – de arra is érdemes figyelni, hogy a fenntarthatóság jegyében készült bútorok mellőzik a veszélyes kémiai anyagokat, gázokat kibocsájtó festék- és kezelőszereket is. Egyes gyártók (pl. a dán Bolia) bútor illetve kárpit anyagai csaknem kizárólag ökotextilből készülnek, valamint 100%-ban környezetbarát alternatívákat is kínálnak, mint pl. az újrahasznosított műanyagpalackokból készült Bergo szövet, vagy az Ocean, melynek előállításához egyáltalán nem használnak fel vizet.

 

 

 

 

Moduláris bútorok


 

A moduláris bútorokkal berendezett terek helytakarékosak, kis területen is a teljesség élményét adják, ráadásul igény és funkció szerint módosíthatók, bővíthetők, ahogy a család növekszik, vagy a helységet használó emberek életkora és igényei változnak. A környezetvédelem szempontjából pedig nem mellékes, hogy a gyártók is sokkal gazdaságosabban tudják előállítani.

 

 

 

 

 

 

Multifunkcionalitás


Lehetőség szerint keressünk tudatosan olyan bútorokat, amik többfunkciósak, mint például az ággyá nyitható kanapék, a tároló puffok vagy az étkezőasztallá bővíthető konzolasztal, hogy csak egy párat említsünk. Nem lényegtelen a bútor minősége sem, jó, ha tartós darabokat választunk, melyek hosszú távon megfelelnek életstílusunknak és nem kell rövid időn belül lecserélni őket, ezzel is csökkentve a  kidobott bútor mennyiségét.

 

 

 

 

 

Minimalizmus


A moduláris terek és bútorok egyértelműen magukkal hozzák a minimalista stílust, ami egyre nagyobb teret hódít, ahogy a Föld forrásai apadni kezdenek. Az alapvető törekvés az, hogy csak annyit vásároljunk és azt, amire tényleg szükségünk van. Egyszerű vonalak, letisztult formák – az új környezettudatos trend nem szereti a fölösleges csillogást, a műanyagot, a túl sok formát és színt vagy bármit, ami sokkolja a szemet. Ez a stílus a test, a lélek és a természet harmóniájára törekszik, és ez a természet és az ember valós közreműködése nélkül nem valósulhat meg.