Idén 100 éves a modernizmus szülőatyja, a Bauhaus iskola. Hogyan hat ez a mai napig mérvadó építészeti és design stílus mindennapjainkra és milyen stíluselemek érhetők tetten száz évvel azok megszületése után is a mai modern lakberendezésben?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgattunk napindító reggelivel egybekötött szakmai beszélgetésünkön.

Funkcionalizmus, letisztultság, a díszítés elhagyása, a geometriai formák hangsúlyos megjelenése – néhány, az idén száz éves építészeti és lakberendezés stílust, a Bauhaust oly egyedivé tévő sajátosságok közül.

Van, aki unalmasnak és ridegnek tartja, mások pedig éppen az egyszerűsége miatt lelkesednek érte. Ami kétségtelen: a modernizmus huszadik századi megjelenésének hírnökeként a Bauhaus teljesen megváltoztatta a minket körülvevő épített környezetet és szűkebb lakóterünket is.

Bár ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bauhaus megkerülhetetlen és elfoglalta méltó helyét az építészetben és az iparművészetben, mégsem egy vitathatatlan diadalmenetről, hanem inkább egy sok vitával és megtorpanással tarkított történetről beszélhetünk esetében.

A legfontosabb azonban, ami a Bauhausról elmondható, hogy hatása élő és eleven. Megjelenik a modern és korszerű építészet egyszerűséget és praktikumot hirdető vonulatában, de ott láthatók nyomai az időtálló formákat kereső kortárs tervezők munkáiban, a letisztultságot esztétikai elemként felfogó dizájnerek műveiben.

Az idén száz éves Bauhaus-on nem fog a kor. 2019-ben bízvást állíthatjuk, hogy mindig megújulva, további szép, kerek születésnapokban reménykedhet a következő évtizedekben is.