Hogyan válasszuk ki a tökéletes kanapét? A nappali az otthon egyik központi helye. Itt gyűlik össze a család, itt kínáljuk hellyel vendégeinket, és itt nyúlunk el, ha egy kis lazításra vágyunk. Emellett egy ülőgarnitúra már komolyabb beruházásnak számít és nem egy-két évre tervezünk vele. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő döntéseket hozzunk vásárlás közben. Az alábbi cikkben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik még a bőség zavarában szenvednek, vagy csak nem tudják, hogyan is fogjanak neki a kanapé vásárlásnak.

 

Az első kérdések

Mint oly sok mindenben, az első benyomások itt is meghatározóak lehetnek. Egy bemutatóterembe lépve megannyi inger ér minket vizuálisan. Rengeteg szín és forma. Van, ami már első pillantásra is belopja magát a szívünkbe és van, amit kapásból ki is zárunk. Ez teljesen rendben is van így! Viszont a vizuális élménytől függetlenül próbáljunk ki minél több modellt, hogy meg tudjuk állapítani, hogy melyik komfort az, ami a legideálisabb lesz az igényeink kielégítésére – vegyük itt számba az életkori, egészségügyi sajátosságainkat is. Az első két szempont – vizuális és komfort élmény – alapján már egyből le tudjuk szűkíteni az egyébként végeláthatatlan lehetőségeket arra a néhány modellre, ami mindkét teszten „jól vizsgázott”. Ezekről a modellekről pedig igyekezzünk minél több információt megtudni: milyen méretekben és elrendezésekben, milyen kárpitokkal, milyen színekben rendelhető, milyen a párnák töltőanyaga, stb.

 

Funkció és design

Ha már leszűkítettük a jelöltek körét, gondoljuk végig, hogy pontosan milyen környezetben fogjuk használni a kanapét: gyerekek és háziállatok mellett a funkció bizony felül tudja írni a szép designt. Például igaz ez a komfortra – ha ugrálni, bukfencezni fognak rajta a gyerekek, akkor a nagyobb ülésmélységű, puha töltetű kanapé lehet az ideális; és a kárpitozásra is – háziállat mellet pedig ügyeljünk arra, hogy könnyen tisztítható, sűrű szövésű kárpitot válasszunk, amibe nem akad bele kedvencünk körme. Természetesen ahány ember, annyi szempont. Ezért még indulás előtt érdemes végiggondolni a preferenciáinkat.

 

Se nagyot, se kicsit – pont a megfelelőt!

A méret egy elképesztően fontos szempont kanapé vásárlásnál. Nyilván mindenki szeretné kihasználni a tér adottságait, mégis nagyon fontos arra figyelni, hogy egy túlzottan nagy méretű ülőgarnitúra agyon fog nyomni minden más bútort a lakásban. Érdemes indulás előtt pontosan lemérni mindent abban a helyiségben, ahova a bútort szánjuk: például mekkora a szoba faltól falig, mekkora a belmagasság, ha van ajtó az milyen irányba és mennyire nyílik, hol vannak az csatlakozó aljzatok, hova kerülnek a világítótestek. Ez azért is fontos, mert az általában nagy belső terekkel rendelkező bemutatótermekben szemmértékünk könnyen megcsalhat minket.

Érdemes a moduláris kanapé kollekciókat is végig böngészni, hiszen ezeknek a legnagyobb előnye, hogy szabadon alakíthatóak méretben és elrendezésben egyaránt. Emellett egy adott kanapén belül is van lehetőségünk különböző színeket és anyagokat kombinálni, amivel elegáns, vagy épp játékos hangulatot teremthetünk.

 

Bútorkárpitok – a bőség zavara

Milyen legyen a kárpitozás? Szövet? Gyapjú? Bársony? Bőr? Nem tűnik nehéz kérdésnek, hiszen legtöbbünknek erre egyértelmű válasza van praktikussági vagy kényelmi szempontok alapján. Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy olyan kárpitot válasszunk, ami a lakásban előforduló egyéb lakástextilek mellé is illik. Nagyon fontos, hogy a textúrák és a színek megfelelő harmóniát teremtsenek, ezért javasoljuk, hogy a már kiválasztott anyagok mintájával induljunk el bútorkárpitot válogatni. Ezen felül érdemes megvizsgálni a textilek tulajdonságait is: a kopásállóság, a színtartás, a bolyhosodás és a tisztíthatóság mind fontos tényező a kanapé tartósságának szempontjából.

 

A divat csábítása

A trendeket, divatáramlatokat érdemes figyelni, de nem szabad minden áron engedni nekik. Mindig vannak színek és formák, amik felkapottak, de néhány év alatt ezek a trendek elhalványulnak. Csak azért, mert idén a mustársárga a trendi, még nem biztos, hogy jó választás lesz a kanapéhoz. Ha mégis szeretnénk lépést tartani a legfrisseb lakberendezési divattal, tegyük ezt inkább a kiegészítők segítségével. A legfőbb cél, hogy olyan enteriőrt teremtsünk, ami igazodik személyiségünkhöz, időtálló, tartós és funkcionálisan is kielégíti igényeinket. Törekedjünk a harmóniára – és ne felejtsük: a kevesebb néha több!

 

Ár és minőség

Egy termékről sok mindent elárul az ára, de korántsem mindent. Mivel egy olyan bútordarabról van szó, amit hosszú évekre választunk, érdemes lehet egy komolyabb összeget rászánni, hogy ne kelljen az ár miatt kompromisszumot kötni, ha megtaláltuk a tökéletes darabot. Ha az eddig említett szempontokat végig gondoljuk és már rendelkezünk a szükséges információkkal az adott termékekről, sokkal könnyebben állapíthatjuk meg a számunkra ideális ár-érték arányt.

 

Ami a kiegészítőket illeti

A kiegészítők a lakberendezésben épp olyanok, mint a fűszerek az ételben. Ezek adják az otthon karakterét, hangulatot és a harmóniát teremtenek. A kiegészítők segítenek frissen tartani otthonunkat, könnyen cserélhetők, jól alkalmazkodnak a folyamatosan változó és alakuló stílusunkhoz. Egy natúr, semleges színű kanapéhoz bátran válogathatunk izgalmasabb színeket és formákat párnákból, takarókból, vázákból vagy apróbb kiegészítőkből. Adott a lehetőség játszani a különböző színekkel és anyagokkal. Ahogy változik az ízlésünk és cserélődnek a trendek könnyedén megváltoztathatjuk őket, így az egész helyiség hangulatát azzal, ha ezt a néhány apróságot lecseréljük – és persze nem kerül annyiba, mint magát a bútorokat cserélni.

 

Egy szó, mint száz, érdemes rászánni a kellő időt és energiát, hogy a megfelelő darabot válasszuk ki, ami igazodik személyiségünkhöz, igényeinkhez és hosszú távon szolgálja majd kényelmünket. Ha mégis bizonytalannak érzi magát, érdemes szakértő segítséget kérni, hogy a végeredmény biztosan elégedettséggel töltse el.