dining-room-design-etkezo-szekek-asztalok-kiegeszitok-innoconceptdesign-blog

Útmutató a tökéletes design étkező tervezéséhez

Hogyan válasszunk étkezőbútorokat?

 

Otthonunk étkezője olyan tér, ahol a barátok és a család tagjai összegyűlnek, történetek szövődnek és emlékek születnek.  Egy design étkező tervezésekor olyan meghitt légkört kell teremtenünk, mely megalapozza a bensőséges beszélgetések kialakulásához szükséges hangulatot az asztal mellett. Heti blogbejegyzésünkben megvizsgáljuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az étkezőasztal, étkezőszékek és a konyhai kiegészítők kiválasztásakor. Tartson velünk!

 

borítókép: BALTIK étkezőasztalCAROL kárpitozott karosszék

1. Az alapdarab: étkezőasztal

Az étkezőasztal a tered központi eleme, meghatározza az egész tér hangulatát. A választás éppen ezért kulcsfontosságú, és az étkező berendezésének praktikusan az első lépése.

Tovább a design étkezőasztalokhoz >>
  • Méret és Forma:

Válasszunk olyan asztalméretet, mely megfelel otthonunk lehetőségeinek és családunk méretének. A kerek asztalok kialakításukból adódóan a beszélgetésre ösztönöznek és jól működnek kisebb terekben, míg a hosszúkás asztalok kiválóak nagyobb összejövetelek esetén.

  • Anyag és Textúra:

Az asztal anyaga hatással lesz az összhatásra. A masszív fa melegséget sugároz, míg az üveg modern hatást kelt, a kerámia és a kőlapok pedig sikkes eleganciával ruházzák fel az étkezőt. Válasszunk a stílusunknak megfelelő anyagokat és textúrákat.

  • Fix vagy bővíthető asztallap:

Ha gyakran hívjuk át barátainkat vagy látunk vendégül rokonokat és ismerősöket, egy bővíthető asztal lehet a tökéletes választás. Ez a funkció lehetővé teszi az asztal méretének kiterjesztését, megtartva a meghitt hangulatot a mindennapi használat során, ugyanakkor elegendő ülőhelyet biztosítva minden vendég számára ha szükség van rá.

APIAN bővíthető étkezőasztal

 

2. Ülőhelyek: étkezőszék, étkezőpad, kanapé, vagy bárbútor?

Az étkezőszékek fontos szerepet játszanak a vendégek kényelmének biztosításában, miközben fokozzák a tér vizuális vonzerejét. Egy design étkezőben azonban nem csak székekben, de akár étkező padokban és kanapékban, vagy bárbútorokban is gondolkodhatunk.

Tovább a design étkezőszékekhez >>
  • Kényelem:

Válasszunk olyan székeket, melyek ergonomikus tervezéssel rendelkeznek, és megfelelő támaszt nyújtanak az étkezések során. A párnázott ülések és háttámlák jelentősen növelhetik a kényelmet, így ha ez a fő szempontunk, érdemes a kárpitozott ülőbútorok közül válogatni.

  • Stílusharmónia:

Bár az ülőbútoroknak nem kell tökéletesen illeszkedniük az asztalhoz, az összhatáshoz valamely tulajdonságukban idézniük kell annak jellegét. A különféle stílusok keverése speciális karaktert adhat az étkezőnek, de gondoskodjunk róla, hogy legyen egy egységesítő elem, mint például a bútorok színe vagy az anyaga.

 

  • Variabilitás:

A könnyű szerkezetű székek könnyen mozgathatók, és lehetővé teszik hogy az alkalomhoz illő elrendezéseket hozzunk létre. Egy másik jó megoldás, ha görgős lábú székeket választunk, melyekből ráadásul forgatható ülésű modellek is szép számban érhetőek el.

3. Hangulatelemek: konyhai kiegészítők és dekorációk

A kiegészítők és dekorációk személyiséget és stílust adnak az étkezőternek, átalakítva azt egy funkcionális térből meghitt és stílusos hellyé.

Tovább a design kiegészítőkhöz >>
  • Világítás:

Egy függőlámpa vagy csillár az étkezőasztal fölött fókuszpontot teremt és elegendő fényt biztosít az étkezésekhez. Az állítható fényerő lehetőséget nyújt különböző hangulatok megalapozásához.

 

  • Textilek:

Az asztalterítők, futók és tányéralátétek textúrát és színt vihetnek az étkezőbe. Válassz könnyen tisztítható és karbantartható anyagokat.

bolia-soft-collection-apron-oven-mitt-set-sand-soft-collection-koteny-sutokesztyu-szett-homok

  • Fali dekorációk és tükrök:

A falra helyezett képek vagy tükrök fokozzák a design étkező vizuális vonzerejét. Egy ügyesen elhelyezett tükör ráadásul világosabbá teszi és optikailag tágítja a teret.

  • Központi dekorelem:

Egy dekoráció a középpontban, mint például egy váza friss virágokkal, egy dekoratív tál vagy  egy kerámia gyertyatartó meghatározó lehet a stílus kialakítása szempontjából.