Nyár, kánikula – aki csak teheti, menekül a vízpartra. Legyen szó szelek járta tengerpartól, egy hegyek által körül ölelt tóról, vagy éppen egy lustán kanyargó folyóról, mindegyik olyan hangulatot sugároz, amit legszívesebben magunkkal vinnénk haza. De tulajdonképpen miért is ne?

A természetes vizek atmoszféráját akkor is felidézhetjük a lakásban, ha egyébként messze lakunk tőlük. A stílusnak, ami a színekkel, formákkal, anyagokkal és kiegészítőkkel játszva teremti meg a kívánt miliőt, neve is van: „Coastal design”.

A vizek szerelmesei bátran használhatják az egyes elemeket, bár az arányérzékre ebben az esetben különösen nagy szükség van. A kevesebb itt tényleg több. Az összetevőkkel finoman játszva a hatás mégis lenyűgöző tud lenni.

 

Finom árnyalatok

Az alapszínek az ég és a víz kékjét, a homok halvány sárgaságát, a kavicsok és kövek szürkeségét idézik, de a paletta persze sokszínűbb. Játszani ugyanakkor inkább az árnyalatokkal lehet. Mindez együtt segít megteremteni a tágas tér képzetét. Mintha éppen egy szélfútta dűnén ülnénk – mégis a saját étkezőszékünkben.

Minimalista szemlélet

Partvonalak, sziklák, dombok, vízparti növények és fák – a természet egyszerű eszközökkel „dolgozik”. Ezt az egyszerűséget a négy fal között azzal tudjuk rekonstruálni, ha mi sem akarunk mindent belezsúfolni a rendelkezésünkre álló térbe, és inkább az előbb már említett színekkel, néhány jellegzetes bútorral és egy-egy karakteres kiegészítővel mixeljük össze a kívánt enteriőrt.

(Bolia MACARON puff)

 

Változatos felületek

Ha érdes falú sziklákat, pergő homokot, csiklandozó növénytakarót nem is, hasonlóan változatos tapintású anyagokat össze tudunk válogatni a „Coastal design” jegyében kialakított otthonunkban. Sőt, még akár a tenger hullámait is bevihetjük magunk mögé párnákból, egy simogató szövettel bevont kanapéra. Ebben az esetben kifejezetten jó választás egy moduláris kanapé, amelynél lehetőségünk van összeállítani a tökéletes méretet és formát.

Persze akár egyetlen, jól kiválasztott, a tekintetet vonzó darab is megadhatja a helyiség jellegét. Adott esetben a Betty fotel, amely kagylót idéző formája miatt lesz igazán különleges.

 

Hazai tájakon

Tenger híján a magyarok többsége a Balatonnál és a Dunánál töltődik fel a meleg napokon. A tónak és a folyónak is széles rajongótábora van, s mi sem természetesebb, hogy sokan szeretnék magukkal vinni akár jelképes formában is őket a lakásba, a házba, vagy a nyaralóba.

Akár úgy is, mint a Balaton színének változatosságát színjátszó raku kerámiával visszaadó falikép.